2.17.2009

τΖούΡα ΤσίΚνας





Ένας καλός μου φίλος μου λέει συνέχεια πως αύριο Πέμπτη είναι η γιορτή μου...(όχι δεν γιοτάζουν οι Θάμνοι)!!













Ε, Ναι λοιπόν είναι μια ημέρα που πάντα πλέον την υποδέχομαι με την δέοντα σημασία της, παρόλο που δεν γουστάρω της Απόκρεω.

Είναι η μέρα, (απογευματάκι) που θα βγάλω από τη μαρινάδα τα κοψίδια μου, θα φορέσω τη ποδιά μου και θα μπεκροκανατιάζω πάνω από το μικρό grill της κουζίνας μου (δεν έχω brq καρντιά μου).
Όλο το σπίτι θα γεμίσει κάπνα και ΤσίΚνα μέχρι δύσπνοιας μη πω εμφράγματος.

Μάλλον το 'χω απωθημένο μιας και παλιότερα δούλευα τα βράδια για 3-4 χρόνια σε ψησταριά (*Ο Στάθης* Σπεσιαλιτέ: Κοτόπουλο Παϊδάκι στα Κάρβουνα) και τέτοια νύχτα ξεπατωνόμασταν κυριολεκτικά σε επίπεδο που δεν πάει το μυαλό σας.
Αν πάει έχετε κάνει αυτή τη δουλειά!!!

Ναι σε συνοικιακό μαγαζί, γινόταν το σώσε, όλη η αίθουσα ήταν γεμάτη κάπνα μα ο κόσμος δεν έλεγε ποτέ κουβέντα, ενώ τις υπόλοιπες μέρες μόλις τσίκνιζε λιγάκι άρχιζαν πρώτες πρώτες οι κυρίες να δυσφορούν και να μην κάθονται άνετα...

Στη συνέχεια οι κύριοι με τα λαδωμένα δάκτυλα και το κόκαλο στα χέρια προσπαθούσαν να σε πείσουν ότι ενοχλούνται κ τάχα μου δεν περνούν καλά...

Μη σας πω ότι άνοιγα την όρεξη του καθενός που θα με συναντούσε μετά το σχόλασμα, αφού τα ρούχα μου, τα μαλλιά μου και τα αυτιά μου ακόμη μύριζαν "σουβλακίλα"!


Ε, μετά από τόση τσίκνα που έχω στο παρελθόν καταπιεί φαίνεται να μου λείπει και ψάχνω τρόπο για να πάρω τις τζούρες μου.

Μερικές καλές συμβουλές για όσους αποφασίσουν να "ντουμανιάσουν" το σπίτι τους!


Το σωστό ψήσιμο στη σχάρα

Για να γίνετε ένας σωστός ψήστης.

Το barbeque που θα ζηλεύει όλη η γειτονιά.


Σιγουρευτείτε ότι η πλάκα ψησίματος είναι ζεστή πριν βάλετε πάνω της το κρέας. Το κρέας θα πρέπει να τσιτσιρίξει και να αρπάξει μόλις αγγίξει το μέταλλο ώστε να "σφραγίσει" και να κρατήσει τους χυμούς του.
Όταν ψήνετε μπριζόλα στο μπάρμπεκιου, "σφραγίστε" την και από τις δύο πλευρές. Η μπριζόλα είναι έτοιμη για γύρισμα όταν ιδρώσει η άψητη επάνω πλευρά. Γυρίστε τη μόνο μια φορά. Τα πολλά γυρίσματα θα σας δώσουν μια στεγνή και σφιχτή μπριζόλα.
Μερικά κρέατα χρειάζονται μόνο ένα καλό σφράγισμα. Αν είστε αναγκασμένοι όμως να τα ψήσετε από νωρίς, τότε χαμηλώστε τη φωτιά αμέσως μετά το σφράγισμα.
Είναι σημαντικό να αφήνετε το κρέας να ξεκουραστεί λίγα λεπτά μετά το ψήσιμο ώστε να κατασταλάξουν οι χυμοί του. Αν κόψετε μια μπριζόλα αμέσως μετά το ψήσιμο, οι χυμοί θα τρέξουν και η μπριζόλα θα στεγνώσει.

Οι μαρινάτες που περιέχουν μέλι καίγονται εύκολα. Γι 'αυτό χαμηλώνετε τη φωτιά αμέσως μόλις το κρέας σφραγίσει.
Όταν ψήνετε σουβλάκια, μουλιάστε τα καλαμάκια σε νερό 1 ώρα τουλάχιστον πριν για να μην καούν στο ψήσιμο. Αν χρησιμοποιείτε μεταλλικά σουβλάκια, αλείψτε τα με λάδι για να μην κολλήσει το κρέας πάνω τους.
Χρησιμοποιήστε μακριές τσιμπίδες και πιρούνια για να μην κάψετε τα χέρια σας. Επίσης μια ποδιά, καθώς και ένα ζευγάρι γάντια φούρνου είναι απαραίτητα για ένα ψήσιμο χωρίς ατυχήματα.


Αποφύγετε να κόψετε το κρέας για να δείτε αν έχει ψηθεί, γιατί θα χάσει τους χυμούς του. Αντί γι' αυτό, πιέστε το με μια τσιμπίδα. Το ωμό είναι μαλακό. Aπ' έξω είναι ψημένο και ροδισμένο και μέσα είναι κόκκινο. Το μέτριο είναι σφιχτό. Aπ' έξω είναι καλοροδισμένο και στο κέντρο ροζ. Το καλοψημένο είναι πολύ σφιχτό. Καφέ απ' έξω και ομοιόμορφα ψημένο μέσα, χωρίς όμως να είναι στεγνό.

www.sintagespareas.gr




Φάτε, πιείτε & Ευτυχίστε, και μεθαύριο είναι η καλυτερότεροτερη ημέρα για εξετάσεις αίματος!

.

14 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

που ακριβώς είπαμε ότι μένετε;
κάπου πήρε το μάτι μου ότι συντογειτνιάζουμε.
όχι τίποτα άλλο αλλά έφτασε η τσίκνα μέχρι εδώ και έμεινα με το πτωχό τοστάκι στο χέρι. :)
καλημέρα!

musicbug είπε...

Meraaaaaaa
Orea ta les:-) Einai kai mesimeri, eixa ftiaxtei gia kreas me to post sou, alla distixws exei i mana fakes simera! Eleos:-) Avrio omws tha pesei "ksekoiliasma":-)
Happy cooking!!!!

thamnos είπε...

Basnia***

καλώς μας ήρθες, βρισκόμαστε τακτικά από δω κ απο εκεί, η ιδέα της τσίκνας μάλλον σου μύρισε γιατί ακόμη είμαι στη μαρινάδα, πάντως αν περνόντας την Μεσογείων σε πιάσει η μυρουδιά έλα για ένα μπριζολάκι ευχαρίστως.

musicbug***

speraaaa, άστα να πάνε κι εγώ μπάμιες σήμερα, αλλά αύριο θα ενδώσω. Πολύ όμορφη η ευχή σου... happy cooking!!!!

manetarius είπε...

Τι εννοείτε όταν λέτε να σφραγίσουμε την μπριτζόλα μας;
Την περνάμε από την εφορία πρώτα;
(ου να μου χαθείς...ακαμάτρα!)
Καλό φαγοπότιιιιιι!!!!

Naf είπε...

ΒΟΔΙ!!!!





μα καλά δεν σου φτάνει που τρώς κρέας 6 μέρες την εβδομάδα;;;

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Με έφυγαν τα σάλια
Όχι ότι στερούμαι τσίκνα και τα κατσικάκια μας, κοκορέτσια,
κοντοσουβλια, …μέχρι και μηχανή να φτιάχνουμε λουκάνικα έχουμε πάρει κι όλα παρέα με δικό μας τσίπουρο είμαστε, αλλά άμα βλέπω τέτοιες Φώτο…ανταριάζομαι
(όπου δικό μας = η παρέα)
Άντε εβίβα κι ας φάω φακή σήμερα

(ΥΓ. και καθαρή δευτέρα όπου μυρίσεις τσίκνα , εκεί είμαστε)

aKanonisti είπε...

Μιαμ μιαμ μιαμ....
μου άνοιξες την όρεξη!!!!!!

Το παράθυρο στο γραφείο.... είναι πάνω από μια καπνοδόχο... ενός ψητοπωλείου....
Χαχαχαχαχαχαχαχα περιττό να περιγράψω τα σχόλια των επισκεπτών....

Ολοι ξαφνικά πεινάνε......
:-))))

beth είπε...

πω πω αν και πρωι σου σχολιαζω μου ανοιξες την πρεξη για κοψίδια και ρετσίνα (φυσικα). Εγω δε θέλω να γίνω ποτέ ψήστρια, αν και λένε πως είναι και καλα αντρικη δουλειά και η γυναικα μεσα στη κουζίνα φτιάχνει τις μελιτζανοσαλατες και καθαρίζει τα κρέατα, καθώς ο αντρας κοπανιέται έξω με τα ούζα και τις μασιές....
Σημερα ετσι λοιπον πατροπαραδοτα..

Ανώνυμος είπε...

Nα προσθεσω κατι στις πολυ σωστες συμβουλες σου;
Εαν τυχον δειτε τον χασαπη να "χτυπα" τα κρεατα που θελετε να ψησετε, μη τα παρετε.
(μαλλον εισαι και συ απο τους "τυχερους" που αναλαμβανουν το ψησιμο στην παρεα)

thamnos είπε...

manitaraki***

από εδώ το πας από εκεί το πας πάλι με γραμματιακές υπηρεσίες μπλέκεις.:)

Naf***

Δεν τρωώ κρέας μόνο, του ρίχνω και κανά μπιφτέκι, κεφτεδάκι, σνιτσελάκι. Τόσες επιλογές υπάρχουν άλλωστε...:-)

Aπατεώνα***

Πάρε το τσίπουρο και έλα, φέρε και τίποτα λουκάνικα για ορεκτικά κ όχι απατεωνιές, τίμια πράματα.!

Ακανόνιστη***

Το ίδιο πρόβλημα έχω κι εγώ αλλά στο σπίτι, στα 50 μέτρα ψησταριά, με το που ξεκινάνε τα πρώτα ψησίματα μας σπάει τη μύτη, αν έχουμε και μπάμιες σου έρχετε τρέλα!!!

Beth***

Δεν βλέπω την ώρα να έρθει το βραδάκι σου λεώ, καλό είναι κρατάμε κάποιες παραδόσεις κ έθιμα, μήπως και βρούνε κάτι τις τα παιδιά μας...όταν κάνεις!
Να περνάς καλά!

thamnos είπε...

Ασημωνή***

Καλημέρα, ΝΑΙ είμαι ο τυχερός και το εννοώ, τη γουστάρω πολύ την φάση σε πακέτο (ψωνίζω-προετοιομάζω-μαγειρεύω-πίνω-τρώω-ρεύομαι).
Θέλω εξηγήσεις για το "χτύπημα" δεν γνωρίζω κάτι!

Ανώνυμος είπε...

Με άγριες "διαθέσεις" σε βλέπω Θάμνε!
Λυπάμαι την κουζίνα σου!
Θα "στενάξει" η κακομοίρα!
αχαχαχαχα!!! :)

Καλή τσικνοπέμπτη και καλές απόκριες!
Καλά να περάσεις! :)

apos είπε...

νομίζω ότι μετά τη κυριακή του πάσχα, η τσικνοπέμπτη είναι η δεύτερη χειρότερη μέρα (μου) του έτους.

τέλος πάντων, προτού με αρχίσεις στις φάπες, καλά να περάσετε!
Ή μήπως πρέπει να ευχηθώ καλή όρεξη; ή καλές απόκριες;
δύσκολο όλο αυτό.

thamnos είπε...

Apos***

Μην ζορίζεσαι άδικα δεν χρειάζονται ευχές ότι είναι να φάμεθα το φάμε...το φάγαμε δλδ.
Δεν κατακρίνω αν δεν σου αρέσουν τα τσικνοκοψίδια ή ο οβελίας... δικό σου πρόβλημα είναι! :)
Πληροφοριάκα χθές στην παρέα μας ήταν ζευγάρι Veg. τους άντεξα... τους έφτιαξα μπιφτεκάκι από λαχανικά κ όλοι περάσαμε ωραία!
Λυσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε.