6.08.2009

Εργασία και Χαρά!



Χρειάζομαι άμεσα κάποια παραπάνω χρήματα και άρχισα να σκέφτομαι πώς θα καταφέρω να τα μαζέψω, είναι και δύσκολες εποχές, πολύ δύσκολες μάλλον, άστα να πάνε.

Στις σκέψεις μου πέρασαν και οι διάφορες-διαφορετικές εργασίες που έχω κάνει και θυμήθηκα τα απίστευτα!

Βγάζω το χαρτζιλίκι μου από πολύ μικρός, τότε μας άφηναν βλέπεις να βολτάρουμε χωρίς να κινδυνεύουμε, οπότε υπήρχε η ευκαιρία να «τσιμπάς» το κάτι τις με ποικίλους τρόπους.

Τα πρώτα φραγκάκια μου τα έβγαλα κάνοντας εξυπηρετήσεις στις κυρίες που έραβε η Μαμά, βοηθούσα να πλύνουμε τα παντζούρια, να φέρουμε τα ψώνια από τη λαϊκή και άλλα μικρόθελήματα.


Κοντά στα Χριστούγεννα και στην ηλικία των 12 το επιχειρηματικό μου μυαλό απογειώθηκε... έπρηζα τον Πατέρα και μου έφερνε κόντρα πλακέ Θαλάσσης, καθότι ξυλουργός στο επάγγελμα, πήγαινα στην αγαπημένη μου κυρία Ειρήνη (η βιβλιοπώλης της γειτονιάς μας) και αγόραζα ημερολόγια, στη συνέχεια έκανα ξεπατικοτούρα διάφορες catoonοφατσες (Μίκυ, Αστερίξ κ.α.) τις ζωγράφιζα κολλούσα και το ημερολόγιο και τσούπ, πόρτα πόρτα ζάλιζα τους γειτόνους και τσάκωνα το 200δραχμο.

Αυτή η δουλεία συνεχίστηκε μέχρι που άρχιζα να βγάζω το λεγόμενο ποντικομούστακο και ντρεπόμουν!

Την ίδια χρονική στιγμή αρκετά απογεύματα μας μάζευε από την πλατεία ο κυρ Νίκος, ο κυρ Νίκος είχε εργαστήριο ζαχαροπλαστικής!!!

Πηγαίναμε λοιπόν 5-6 πιτσιρικάδες και βάζαμε αποξηραμένα κοτσανάκια στα ζωγραφιστά marsmallow που ήταν σε λαμαρίνες, 5 δραχμές η λαμαρίνα. Τρελή κονόμα για να φτάσεις το εκατοστάρικο δούλευες 4 ώρες.

Τους καλούς… μας φώναζε και το Πάσχα όπου φτιάχναμε τα σοκολατένια αυγά.
Την πρώτη μου εξαγωγή δοντιού την έκανα στα 14!!! Το γιατί είναι ολοφάνερο.

Την επόμενη χρονιά πήγαινα τα ΣΚ και έκανα τον βοηθό σε ένα τύπο που τοποθετούσε τέντες, δουλεία για γερά στομάχια.
Πάνω στην σκάλα πατώντας στο κάγκελο από το μπαλκόνι και να τρυπάς το ταβάνι για να περάσεις στριφόνια, και ο Χάρος να σου χαμογελά σε κάθε κλώτσημα του τρυπανιού.
Ωραία εμπειρία και καλά λεφτά για τότες, μέχρι που ο τύπος χώρισε και έγινε πρεζάκιας.

Το καλοκαιράκι ήταν πάντα αυτό που μου έδινε τη καλύτερη μπάζα μιας και υπήρχε χρόνος περισσότερος και όρεξη επίσης.

Ξεκινάω λοιπόν σε ένα εστιατόριο με την ειδικότητα του ΑΝΤΕΦΕΡ.

Για όσους δεν γνωρίζουν, πρόκειται για τον μαλάκα που κάνει τα πάντα, άντε φέρε εκείνο, άντε φέρε τα άλλο, άντε να σκουπίσεις, άντε να πας τα σκουπίδια κ.ο.κ.
7.30-15.30 με 800 δραχμές την ημέρα παρακαλώ!!!

ΣΚ ελεύθερο με 5.000 χιλιάρικα στη τσέπα και ταξίδια με μοτοποδήλατο piaggio 50αρι, 2 ωρίτσες περίπου μέχρι τη Λούτσα… που πλέον την αποκαλούν μόνο Άρτεμις!!! Χα

Το επόμενο χειμώνα τα βράδια μου πήγαινα στη ταβέρνα για λίγες ώρες, υποτίθεται πως διάβαζα κιόλας, εκεί με βάπτισαν βοηθό σερβιτόρου, ο Θεός να το κάνει αλλά το χαρτζιλίκι μου έβγαινε.

Επόμενο καλοκαίρι (τσόντα) σε μια αποθήκη με είδη εστίασης, πολύ κουβάλημα μα πολύ κουβάλημα, σε ένα 3όροφο υπόγειο parking με καρότσι να βγάζω παραγγελίες και να τις φορτώνω στα φορτηγά. Τσόντα σας λέω αλλά ήρθαν και οι πρώτες μου διακοπές στην Αμοργό με camping, άξιζε ο ιδρώτας.

Παιδί λυκείου πλέον και οι ανάγκες μεγάλωσαν, κατέβαινα καθημερινά στη πλατεία Κλαυθμώνος όπου έπαιρνα από έναν απατεώνα έτοιμα ημερολόγια τυπωμένα και τα πουλούσα πόρτα πόρτα λέγοντας το παραμύθι πως είμαι μαθητής από την γειτονιά και μαζεύουμε χρήματα για την εκδρομή μας, μούσι τρελό, 600 δραχμές το ημερολόγιο, 300 ο απατεώνας 300 εμείς.

Έτσι μάζεψα τα πρώτα 150.000 χιλιάρικα για να πάρω παπί. Τόσο έκανε τότε καινούριο!
Είχα κάνει το ρεκόρ του γραφείου, κατάφερα να πουλήσω 35 ημερολόγια απόγευμα στην Ιπποκράτους!!!
Σημ. κανείς δεν άνοιγε ούτε ανοίγει την πόρτα του σε πλασιέ στο Κέντρο και ιδιαίτερα αφού έχει βραδιάσει.






Παπί δεν πήρα ποτέ όμως μιας και ο πατέρας είχε πει: μάζεψε εσύ τα λεφτά και μετά θα πάμε να το πάρουμε μαζί… μαζί πήγαμε αλλά δεν… «εγώ υπογραφή για το θάνατο σου δε βάζω»…


Κάτι ξεχνάω, κάτι ξεχνάω… το Ευριπίδης.
Ο Ευριπίδης είχε ένα μικρό βίντεο κλαμπ, ήταν το ’87 που η VHS ταινίες είχαν μπει για τα καλά στη ζωή μας, βλέπαμε 5 ταινίες σερί, από God father μέχρι Ρόδα τσάντα και κοπάνα!
Λοιπόν τα απογεύματα κρατούσα το μαγαζί, και τα ΣΚ έκανα το βοηθό ηλεκτρολόγου ( Ο Ευριπίδης ήταν ηλεκτρολόγος με μαγαζί στο Κολωνάκι) εκτός από βιδεοκλουμπατζής.




Το τι τσόντα είχα δει δεν περιγράφετε αλλά και το τι άβουλα όντα είδα στην παραπάνω περιοχή πάλι δεν περιγράφετε. Να σε φωνάζουν για να αλλάξεις μια λάμπα και να τσιμπάς και ένα 500άρικο για πορτοκαλάδα.

Γύριζα σπίτι και ρωτούσα το Πατέρα, μα καλά ρε Μπαμπά αυτοί οι πλούσιοι ούτε μια λάμπα δεν μπορούν να αλλάξουν? (δεν ήξερα, δεν ρώταγα?)

Σχεδόν πριν κλείσω τα 17 κρατούσα από τις 17:00 μέχρι τις 01:00 το απόλυτο μαγαζί! Το Las Vegas!

Μπιλιάρδα, ηλεκτρονικά, φλίπερ και παράνομα φρουτάκια.

Τα στάνταρ άλλαξαν αφού το επάγγελμα ήταν επικίνδυνο, 5.000 το βράδυ αλλά αν έμπαινε μέσα «τσεός» πήγαινες αυτόφωρο.
Εκεί είδα τις περισσότερες κατσαρίδες ever, τεράστιες και πάρα πολλές, στο υπόγειο επικρατούσε η απίστευτη μπίχλα και βρώμα. Να σκεφτείτε πως ήταν καλύτερα να κατουράς στο τοίχο παρά στην τουαλέτα!

Είδα να καταστρέφονται οικογένειες από το τζόγο, έμαθα πώς να παραδίδω "πάντα" σωστά το ταμείο και πώς να γλυτώνω το αυτόφωρο.

Κατάφερα να ξαναμαζέψω χρήματα για το πολυπόθητο παπί αλλά ο Πατέρας αγέρωχος, υπογραφή πάλι δεν έβαλε.
Μου τράβηξε και μια ψαλιδιά στο μαλλί πριν τη πρώτη και απίστευτη συναυλία των Iron Maiden και στη σχέση μας ήρθε η απόλυτη ανατροπή. Το χωρίς παπί δεν με πείραξε για άλλη μια φορά αλλά να μην μπορώ να κάνω headbanging ήταν ασυγχώρητο.

Έκτοτε κούρευα το κεφάλι σαν πεζοναύτης (flat top) στο γνωστό τότε κουρέα με το ψευδώνυμο Πεζοναύτης σε μια στοά στου Ψειρή. Χάλια τελείως η φάτσα μου, σχεδόν ξυρισμένο κεφάλι και με μια μύτη σαν του Ζεραρ ντε Παρτιέ!

Το λύκειο έφτασε στο τέλος του και μεσολάβησε μια χρονιά και για να πάω να φυλάξω τα σύνορα. Αυτό το διάστημα με έπιασε η καλλιτεχνική μου αναζήτηση και έγινα ΖΩ.Μ.Ε.

(Ζωγράφος Μεγάλων Επιφανειών). Για τους πολλούς μπογιατζής!

Άλλη τρελή τσόντα! Πινέλο έπιασα μετά από 1 χρόνο, συνέχεια έτριβα παράθυρα, πόρτες και πατώματα.
Wex in-wex out, έκανα κάτι ώμους & χέρια μοναδικά, αντί να βγάζω μύξες πράσινες έβγαιναν μπαλάκια στόκου με βελατούρα σατινέ!

Κουβαλούσα το ότι υπήρχε, έστηνα σκαλωσιές, και είχα μάστορα!
Ο μάστορας, φοβερή ανεπανάληπτη μορφή. Κοντούλης αδύνατος με μπάκιτσα, γαμψή μύτη, άσπρα μαλλιά, λίγα δόντια και πάντοτε το νυχάκι στο δαχτυλάκι 2 πόντους μήκος. Το δε παντελόνι του στεκόταν σε κάποιο κόκαλο ανάμεσα στα γόνατα και τους γοφούς.
Όταν είχε κρύο μέσα το αμάξι ήταν φίσκα με μισοάδεια μπουκάλια τσέπης από κονιάκ*** και με το μόλις ζέσταινε λίγο, έπινε μπίρα, πολύ μπίρα. Ποτέ δεν τον είδα να πίνει νερό!



Γενάρης ήταν που την έκανα με ελαφρά πηδηματάκια, αφού έβαψα τα κάγκελα του 5ου ορόφου πάνω σε σκαλωσιά με τέτοιο ψωλόκρυο που μελάνιαζαν τα χέρια μου.




Έχω και συνέχεια αλλά δεν ξέρω πότε θα τη γράψω, όπως δεν ξέρω και που θα βρω τα χρήματα που χρειάζομαι…



28 σχόλια:

island είπε...

Εγώ τώρα γιατί κατάλαβα πως προσανατολίζεσαι στο να γυρίσεις τσόντα με ελληνίδες πρωταγωνίστριες ώστε να μαζέψεις τα λεφτά που χρειάζεσαι;

b|a|s|n\i/a είπε...

από τότε η κρίση ε; έτσι λένε οι φοιτήτριες και δη οι ελληνίδες. το αντεφέρ χαχαχ θεϊκό!
πόσα χρειάζεσαι; να βοηθήσουμε όλοι. να βάλουμε ένα χεράκι.

musicbug είπε...

Ti theiko post:-) Varethika na diavazw gia tis ekloges aytes tis meres ki etsi irthe san valsamo ayto:-) Omologw oti gelasa poly kai tha symfwnisw me basnia na kanoume enan erano na voithisoume:-p
Kalimeraaaaaa

Lilith είπε...

Θάμνε, ο πατέρας σου... φοβερός "παιδαγωγός"! Από παλαιότερο post σου κατάλαβα ότι είχε... λεπτούς τρόπους! Έχω μια απορία. Πώς γλύτωσε απ' τα χέρια σου όταν σου έκοψε το μαλλί;;;
Κάποιος θα σου έλεγε ότι "κέρδισες εμπειρίες" επειδή δούλευες κτλ, κτλ...
Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά!
Σε θαυμάζω που αντέχεις ακόμα!
Τα σέβη μου!

apos είπε...

Ε, σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, μόνο ζιγκολό δεν έχεις δουλέψει. Αλλά σιγά που θα μας το έλεγες...

wilma είπε...

Λοιπόν το πόσο μ'αρεσε αυτή η αναδρομή στα περασμένα δε λέγεται!
Ακόμη και η κούραση που τράβαγες τότε, τώρα φαίνεται σχεδόν νοσταλγική.
Για να μην το χέσω και το κάνω τελείως φιλολογική βραδιά, να κλείσω το συγχαρητήριο σχόλιό μου, λέγοντάς σου ότι έγινα ελαφρώς ρεντίκολο στη δουλειά με τη βελατούρα σατινέ. (μου ξέφυγαν τα γέλια, οπότε τα πλήθη γύρω μου κούνησαν για άλλη μια φορά το κεφάλι με συγκατάβαση).

thamnos είπε...

Island***

ε, ελευθερία σκέψης έχουμε. Σαν ιδέα δεν είναι και άσχημη αλλά δεν βρίσκω άντρες για συμπρωταγωνιστές έχεις κανέναν στο μυαλό σου?

basnia***

ότε δεν το λέγαμε κρίση αλλά ανάγκη. και μόνο που σκέφτεσαι πως μπορείς να βοηθήσεις με πιάνεις αδιάβαστο. Ευχαριστώ πραγματικά!

Valisia είπε...

Ένας αμερικανός wannabe φοιτητής έστειλε e-mail και ζήτησε από όλους του φίλους και γνωστούς του(κι αυτή με την σειρά τους έκαναν forward) να του δώσουν 1 δολλάριο στον τάδε λογαριασμό τραπέζης για να μπει στην σχολή που ήθελε.
Μέσα σε μια εβδομάδα είχε μαζέψει 150.000 δολλάρια λέγοντας αυτό που πραγματικά ήθελε.

Υ.Γ:Το μήνυμα δεν εστάλει σε Εβραίους.:)

thamnos είπε...

music bug***

έρανο αγάπης πρέπει να κάνουμε, να μαζέψουμε όση μπορούμε και να την μοιράσουμε στα καθίκια!
Μακάρι να ήταν απλό, θα είχα απρόσμενους επενδυτές.:)

Lilith***

ο Πατέρας ήταν της "άλλης" σχολής!
και σιγά που μπορούσα να κάνω κάτι για το μαλί, απο τα 12 του στην οικοδομή ήταν, μισή σφαλιάρα ήμουν χωρίς να σηκώσει το χέρι του. :ο)

Apos***

μην βιάζεσαι ακόμη είμαι στα 18 και έχω άλλα 17 χρόνια εργασίας, δούλεψα και σε πρακτορείο μοντέλων... κάτσε να φτάσω εκεί!!!

thamnos είπε...

wilma***

πραγματικά έχει μια χάρη και θυμάσαι πραγματάκια που αναρωτιεσαι το γιατί υπάρχουν στο μυαλό σου!
Εχεις συγκαταβατικούς συναδέλφους φαντάζομαι! :::)

Valisia***

να το δώ σαν συμβουλή δλδ.?
μμμ...ας το κάνουμε αλλιώς δώσε μου τα 150.000 εσύ, και σου φτιάχνω έγω τον μπλα μπλα με τον πραγματικό λόγο, (υπάρχει και είναι σοβαρός)! και μετά ότι βγάλεις απο τα forward στην υγειά σου!? Πάει?
Οχι τίποτα άλλο απλά δεν ξέρω να ξεχωρίζω τους Εβραίους!

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Για το παρελθόν, με πήγες πίσω σε κοινές φάσεις
Όσο για το παρόν σου, καλό κουράγιο
Αν κάτι μπορώ, είμαι εδώ

Spy είπε...

Αν τα μαζέψεις τελικά και περισέψει τίποτα, σφύρα, ε;

elf είπε...

Θάμνε, αν μπεις στον κόπο να το συμμαζέψεις λίγο, είναι μακράν το καλύτερο αντρικό διήγημα που διάβασα τον τελευταίο χρόνο (είχα μια πικραμένη εμπειρία με τους άντρες συγγραφείς φέτος, ασ' τα να πάνε).
Ειλικρινά ανυπομονώ για τη συνέχεια. Μπράβο!

(...μέχρι που ο τύπος χώρισε κι έγινε πρεζάκιας...;;; Καταπληκτική ατάκα!)

Daria είπε...

Τελικά υπάρχει άνθρωπος που έκανε πιο πολλές δουλειές του ποδαριού και ανασφάλιστες από μένα.
Πάντως ο δικός μου πρώτος εργοδότης ήταν η μάνα μου, επίσης μοδίστρα αλλά για κάποια χρόνια με δικό της εργαστήριο φασόν. Μόνη της το δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το δικό μου το χαρτζηλίκι στα 12 ήταν 1 δραχμή τη μέρα και μόνοξν όσο διαρκούσε το σχολείο. Το καλοκαίρι χαρτζηλίκι γιοκ. μου γυάλισαν κάτι σανδάλια, 30 δρχ έκαναν. τα ζήτησα από τη μαμά και μου είπε να τις ράβω τους ποδόγυρους και να τρυπώνω τις τσέπες για 1 δρχ το κομμάτι. Τόσα έδινε να της τα κάνουν σε μια γειτόνισσα. τα ανέλαβα και τσίμπησα τα λεφτά αλλά σανδάλια δεν πήρα. Αφού είδα πως βγαίνει το χρήμα δεν το χαλάλισα για ένα ζευγάρι σανδάλια. Σε όσους την έκραζαν γιατί πληρώνει το παιδί της η μαμά απαντούσε "αν δεν την πληρώσω εγώ δεν θα μάθει ποτέ πως η δουλειά πληρώνεται και θα είναι πάντα ο μαλάκς που θα δουλεύει τσάμπα". Καλό το μάθημα της μαμάς, το κράτησα για πάντα αν κι έχω δουλέψει απλήρωτη.
Sorry για το διπλόφαρδο σεντόνι αλλά μου θύμισες πράγματα και δουλιές που έκανα...

wert01gf είπε...

Πόσα είναι μωρέ; Να κάνουμε ένα κουμάντο, πριν αναγκαστείς να μας πεις τίποτα ..άλλες δουλειές, περισσότερο παράνομες! (ΧΑΧΑ)

Spy'ce Daughter είπε...

Μου θυμίσες τον πατέρα μου...

dsquared είπε...

Ο Τεντας-πρεζονι ολα τα λεφτα.
Σε πληροφορω οτι γνωστη μου κολωνακιωτισα πηγε να αγορασει γλομπο για πορτατίφ απο την MADURA... δεν ηξερε που τους πουλανε.

Οσο για το τωρα, καλυτερα μειωσε τα εξοδα σου... δεν βλεπω αλλη λυση.

din

thamnos είπε...

Απατεώνα ***

Ωραίες αναμνήσεις ε?
Μολις έχω έτοιμο το πλάνο για το μεγαλύτερο ριφιφι θα μιλήσουμε για λεπτομέριες...

spy***

Μίλα με την Valisia ξέρει λέει κόλπο για 150.000, εγώ και με τα 50.000 είμαι καλά, τα υπόλοιπα χάρισμα σας.

Daria***

καλά τι θυμήθηκα με αφορμή το σεντόνι... κάποια ΣΚ κρατούσα στο Λουνα Παρκ (τώρα είναι ο ανισόπεδος της Κατεχάκη) το παιχνίδι με τα ψαράκια, ένα δεκάρικο το ψάρεμα, για περάστε πλούσια δώρα.
Αν δεν καταλάβεις πόσο δύσκολα βγαίνουν τα ρημάδια δεν τα εκτιμάς ποτέ.

thamnos είπε...

elf***

με πιάνεις αδιάβαστο! Αποκλείετε αυτό που γράφεις να ισχύει μάλλον είχες αστοχία στις επιλογές σου. Εγώ δεν έχω διαβάσει κανένα λογοτεχνικό βιβλίο ποτέ μου, έχω χάλια συντακτικό, είμαι ανορθόγραφος και δεν μπορώ να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Ολα αυθόρμητα είναι αλλά αν εσύ, που ξέρω είσαι στην άλλη άκρη από εμένα, το βρίσκεις λουκούμι πέρνα και για τον ελληνικό!

υ.γ. έχω ξεκινήσει την συνέχεια!

thamnos είπε...

Κατασκοποκόρη***

Ασε ρε σκατιάρια, παλιοκατρουλού που θυμάσε ακόμη δεν έχεις κύτταρα μνήμης...

Din***

Πράγματι υπάρχουν αυτά που λέω, κυκλοφορούν ανάμεσα μας!!!

Μείωση εξόδων? ποιά έξοδα εννοείς? δεν γίνετε γλυκία μου αν δεν φάμε το χαβιάρι μας, δεν πιούμε ένα chardonne του '67 σε baccarat ποτήρι δεν μπορώ να πάω για spa στις μασχάλες...

wert01***

με 500 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 6 - 8 χρόνια καθάρισες. Μέσα? θα σε κάνω επίτιμο Πατέρα!!!

dsquared είπε...

Na αυτο το σπα στις μασχαλες... δεν ειναι περιττο?

Η καλυτερη ιδεα που διαβασα ειναι να γυρισεις τσοντα... επειδη το εχω ψαξει το θεμα (καταλαβαινεις σε περιοδους οικονομικης στενοτητας) σε συμφερει να κανεις το γυρισμα εκτος ελλαδος. Αντε και με ενα οσκαρ!
din

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Ριφιφί ;
Μπα, οι απατεώνες κλέβουν αλλιώς, ποιο κυριλέ
Ριχταδικα με καλούς μπροστινούς π.χ.

manetarius είπε...

Τι είπες βρε άνθρωπεε.... κι έχει και συνέχεια;;;;
μμμμ... προτείνω να μαζευτούμε οι περίεργοι που θέλουμε να μάθουμε τη συνέχεια, να σου δώσουμε τα λεφτά που χρειάζεσαι και να μας την πεις...
(ωχ... μην βαράτε ρε παιδιά... μια ιδέα έριξαα...)

wert01gf είπε...

Με τη eurobank έμπλεξες ρε Θάμνε;

Glayki είπε...

γράψε ένα βιβλίο...με την ιστορία σου...ποτέ δε ξέρεις τι μπορεί να συμβεί...δηλαδή δεν κατάλαβα η Σασα Μπαστα που δίνει συμβουλές σε περιοδικά είναι καλύτερη;;;;;;;;;όχι βέβαια!

thamnos είπε...

Oufff

din***

δεν το βλέπω να πουλάει ταινία του είδους με την κοιλία μου, θα κόβει όλα τα πλάνα, ευχαριστώ για το όσκαρ πάντως!

Απατεώνα***

Θέλω ιδιαίτερα...
μη σου πω, πως χρειάζομαι και τους μπροστινούς! :)

Manitaraki***

όχι και πληρωμή για τη συνέχεια! η συνέχεια διατίθεται δωρεάν. το πριν χρωστάω...

thamnos είπε...

wert01***

καλά θα ήταν, εκεί δεν θα έιχα πρόβλημα, είμαι ανηψιός του Λάτση!

TΟ ΓΛΑΥΚ***

Καλώς ήρθατε!
δεν είναι και εύκολο να κάνω αυτά που κάνει η Σάσα...
:)

Kwlogria είπε...

Ντάξει, RESPECT! Μιλάμε για πολύ δουλειά! Πολύ δουλειά όμως! Και μετά καθόμαστε όλοι εμείς οι σκατόφλωροι και γκρινιάζουμε... Ε ρε...!